fbpx
WhatsApp +36707520300 hello@momoradio.hu

A legelső Mikulás…

A legrégebbi – és egyedüli, aki nem csak legenda, de valóban létező személy is volt –  Mikulás maga Szent Miklós, a 3-4. századból. A keresztény kultúrában az ő alakja testesíti meg azt, akit ma “Mikulásként” ismerünk és emlegetünk.

Ő volt a legelső Mikulás, tehát gyakorlatilag ő az igazi Mikulás.

Szent Miklós életében segítette a jólelkű szegényeket. Az éj leple alatt aranyat vitt azokhoz a házakhoz, ahol jólelkű, ám de szegény családok, gyerekek éltek.

Halála után a gyerekek, házasulni vágyó nők, hajósok, kereskedők, zarándokok védőszentjévé vált. Halála napja – december 6 – ünnepnap lett.

Szent Miklós évszázadokkal korábban elhunyt, és bár legendája, legendás alakja a mai napig él, mégsem kézzel fogható.

A mai korban egyetlen Mikulás van, akit “az igazi” jelzővel illethetünk, aki él és virul. Ő pedig Joulupukki, a lappföldi Mikulás.

De hogy kerül a Mikulás Lappföldre?

Mivel a leírások, rajzok alapján a Mikulás hideg helyen él, ahol van hó, ahol látszik a sarki fény és ahol élnek rénszarvasok, így lakhelyét illetően csak néhány eshetőség jöhetett szóba.

A legenda szerint a Mikulás az Északi-sarkon él. Pontos lakhelyét senki sem ismeri, de a “Mikulás-birodalom” központja Lappföldön – Finnország legészakibb részén- alakult ki, méghozzá Rovaniemi városában. Itt lehet őt megtalálni.

Joulupukki – akire tehát Szent Miklós mai megtestesítőjeként gondolhatunk – az igazi Mikulás. Az, hogy hány éves, az egy nagyon jó kérdés! Sok információval nem rendelkezünk a választ illetően, de azért kutakodtunk egy kicsit… Egy interjúban kérdezték meg tőle magától, hogy hány éves. A válasz pont olyan, mnit amit “az igazi” Mikulás adhat egy ilyen kérdésre: “Egyszer a karosszékemben ülve elkezdtem megszámolni, hány éves is vagyok. 364-ig jutottam, ha jól emlékszem. Aztán elaludtam…”

Azt, hogy a Mikulás hány éves – nehéz megmondani, hiszen ezek szerint még ő maga sem tudja pontosan… Annyi tűnik biztosnak, hogy 364 évnél idősebb 🙂

forrás, további információk: https://mikulas.info

LETÖLTHETŐ ADVENTI MESENAPTÁR itt

további letölthető tartalmak itt

eszternénimese

ESZTER NÉNI MESÉJE
minden nap 20:00 órakor

ovisok

OVI(SOK)
jeles napok ötletekkel,
barkácsolással

kreativ sarok

KREATÍV SAROK
barkács és játékötletek, letölthető sablonok

top10

HALLGATÓINK TOP10 LISTÁI

shop

MoMo SHOP

OnAir

On Air

népmesék

MAGYAR NÉPMESÉK

mátyáskirály

MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL

OnAir

KÖVETKEZŐ ÉLŐ ADÁS:
2021 nyár - még pontosítunk:-)

live1

a MoMo Rádió élő adása felvételről a magyar népmese napján

live2

a MoMo Rádió Márton napi élő adása felvételről

live3

a MoMo Rádió "Mikulás után Karácsony előtt" élő adása felvételről

live4

a MoMo Rádió Farsangi élő adása felvételről

previous arrow
next arrow