fbpx

ÍRJ KÍVÁNSÁGLISTÁT NEKI ! KATT IDE!

“SANTA SPINNER” KATT IDE!

A legelső Mikulás…

A legrégebbi – és egyedüli, aki nem csak legenda, de valóban létező személy is volt –  Mikulás maga Szent Miklós, a 3-4. századból. A keresztény kultúrában az ő alakja testesíti meg azt, akit ma “Mikulásként” ismerünk és emlegetünk.

Ő volt a legelső Mikulás, tehát gyakorlatilag ő az igazi Mikulás.

Szent Miklós életében segítette a jólelkű szegényeket. Az éj leple alatt aranyat vitt azokhoz a házakhoz, ahol jólelkű, ám de szegény családok, gyerekek éltek.

Halála után a gyerekek, házasulni vágyó nők, hajósok, kereskedők, zarándokok védőszentjévé vált. Halála napja – december 6 – ünnepnap lett.

Szent Miklós évszázadokkal korábban elhunyt, és bár legendája, legendás alakja a mai napig él, mégsem kézzel fogható.

A mai korban egyetlen Mikulás van, akit “az igazi” jelzővel illethetünk, aki él és virul. Ő pedig Joulupukki, a lappföldi Mikulás.

De hogy kerül a Mikulás Lappföldre?

Mivel a leírások, rajzok alapján a Mikulás hideg helyen él, ahol van hó, ahol látszik a sarki fény és ahol élnek rénszarvasok, így lakhelyét illetően csak néhány eshetőség jöhetett szóba.

A legenda szerint a Mikulás az Északi-sarkon él. Pontos lakhelyét senki sem ismeri, de a “Mikulás-birodalom” központja Lappföldön – Finnország legészakibb részén- alakult ki, méghozzá Rovaniemi városában. Itt lehet őt megtalálni.

Joulupukki – akire tehát Szent Miklós mai megtestesítőjeként gondolhatunk – az igazi Mikulás. Az, hogy hány éves, az egy nagyon jó kérdés! Sok információval nem rendelkezünk a választ illetően, de azért kutakodtunk egy kicsit… Egy interjúban kérdezték meg személyesen tőle hogy hány éves. A válasz pont olyan, mint amit “az igazi” Mikulás adhat egy ilyen kérdésre: “Egyszer a karosszékemben ülve elkezdtem megszámolni, hány éves is vagyok. 364-ig jutottam, ha jól emlékszem. Aztán elaludtam…”

Azt, hogy a Mikulás hány éves – nehéz megmondani, hiszen ezek szerint még ő maga sem tudja pontosan… Annyi tűnik biztosnak, hogy 364 évnél idősebb 🙂

forrás, további információk: https://mikulas.info

további letölthető tartalmak itt