fbpx
WhatsApp +36707520300 hello@momoradio.hu

Nagymama receptje

hozzávalók a tésztához:

30 dkg kristálycukor

4 egész tojás

10 ek (100 ml) víz

3 dkg kakaó (cukrozatlan)

15 dkg darált dió

15 dkg liszt

½ csomag sütőpor

A cukrot a tojásokkal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot, a vizet részletekben adagolva.

Sütőpapírral bélelt tortaformában vagy tepsiben sütjük kb 180 fokon 25 percig.

krém:

2.5 dl tejből 4 evőkanál liszttel sűrű pépet főzünk. Ha a pép kihűlt, 20 dkg porcukorral kikevert 20 dkg vajat keverünk hozzá.

Pár kanál diót leforrázunk tejjel és kihűlve ezt is a krémbe keverjük.

Az egészet a ribizli vagy meggylekvárral megkent tortalapra tesszük, de előtte a lapot megszórjuk kimagozott meggybefőttel.

A tetejére tehetünk csokimázat, de mi a Nagymama után cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg, esetleg csokis tortadarával.

Eszter néni

IMG_3091
IMG_3093
IMG_3092
IMG_3094
IMG_3099
IMG_3095
IMG_3097
IMG_3098
IMG_3096
IMG_3103
IMG_3101
IMG_3102
IMG_3112
previous arrow
next arrow

Cukrászképzésen tanult recept

 

Hozzávalók egy 12 szeletes (24 cm-es) tortához:

Kakaós piskóta

4 tojás

8 dkg cukor

8 dkg liszt

2 dkg kakaópor

A 4 tojás fehérjét a 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az átszitált lisztet és kakaóport. A masszát óvatosan keverjük, hogy ne essen össze, ne törjük össze a habot. Tortakarikában kisütjük és hagyjuk kihűlni.

Párizsi krém

4 dl tejszín

20 dkg kristálycukor

10 dkg kakaópor

25 dkg margarin

A tejszínt a cukorral feltesszük melegedni, szálpróbáig főzzük. A szálpróba azt jelenti, hogy az oldatot kb. 105-110 C fokig melegítjük. Egy keveset két ujjunk közé veszünk és széthúzzuk. Ha szakadás- mentesen kb. 2 cm-re szét tudjuk húzni, úgy, hogy egy szál képződik az ujjaink között, akkor elkészültünk.

Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük majd habosra keverjük a margarinnal.

Meggy

Meggybefőttet használunk, melyből 12 szép szemet félreteszünk a torta díszítéséhez. Kb. 2 marék meggyet félbevágunk és konyakban áztatjuk.

A torta összeállítása

A kakaós piskótát kivesszük a karikából (hogy ne tapadjon a formába), majd a piskótát visszahelyezzük a formába úgy, hogy a piskóta alja nézzen felfelé.

Rárakjuk a félbevágott konyakos meggyet és a piskótát icipicit meglocsoljuk a konyakos meggylével. Nem szabad eláztatni!

Ezt követően beborítjuk a Párizsi krémmel. A krémből tegyünk félre egy keveset a díszítéshez! Egyenletesen eldolgozzuk a krémet és több órára a hűtőbe tesszük, jól kifagyasztjuk.

Mikor a krém megszilárdult kivesszük a formából (vékony pengéjű, éles késsel körbevágjuk a formában a tortát) és behúzzuk csokimázzal. 

A csokimázhoz 2 tábla étcsokoládét kevés olajjal felolvasztunk és ráöntjük a torta tetejére. Késsel elsimítjuk, majd újra hűtőbe tesszük, hogy a csoki megszilárduljon.

Most már csak a díszítés maradt: a félretett krémből egyenletes távolságra 12 krémrózsát nyomunk, melyek  közepébe belehelyezzük a meggyszemeket. 

A torta felszeletelése feltétlenül forró vízbe mártott éles, hosszú pengéjű késsel történjen, így a csoki nem töredezik.

eszternénimese

ESZTER NÉNI MESÉJE
minden nap 20:00 órakor

ovisok

OVI(SOK)
jeles napok ötletekkel,
barkácsolással

kreativ sarok

KREATÍV SAROK
barkács és játékötletek, letölthető sablonok

top10

HALLGATÓINK TOP10 LISTÁI

shop

MoMo SHOP

OnAir

On Air

népmesék

MAGYAR NÉPMESÉK

mátyáskirály

MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL

OnAir

KÖVETKEZŐ ÉLŐ ADÁS:
2021 nyár - még pontosítunk:-)

live1

a MoMo Rádió élő adása felvételről a magyar népmese napján

live2

a MoMo Rádió Márton napi élő adása felvételről

live3

a MoMo Rádió "Mikulás után Karácsony előtt" élő adása felvételről

live4

a MoMo Rádió Farsangi élő adása felvételről

previous arrow
next arrow