Nagymama receptje

hozzávalók a tésztához:

30 dkg kristálycukor

4 egész tojás

10 ek (100 ml) víz

3 dkg kakaó (cukrozatlan)

15 dkg darált dió

15 dkg liszt

½ csomag sütőpor

A cukrot a tojásokkal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot, a vizet részletekben adagolva.

Sütőpapírral bélelt tortaformában vagy tepsiben sütjük kb 180 fokon 25 percig.

krém:

2.5 dl tejből 4 evőkanál liszttel sűrű pépet főzünk. Ha a pép kihűlt, 20 dkg porcukorral kikevert 20 dkg vajat keverünk hozzá.

Pár kanál diót leforrázunk tejjel és kihűlve ezt is a krémbe keverjük.

Az egészet a ribizli vagy meggylekvárral megkent tortalapra tesszük, de előtte a lapot megszórjuk kimagozott meggybefőttel.

A tetejére tehetünk csokimázat, de mi a Nagymama után cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg, esetleg csokis tortadarával.

Eszter néni

previous arrow
next arrow
Slider

Cukrászképzésen tanult recept

 

Hozzávalók egy 12 szeletes (24 cm-es) tortához:

Kakaós piskóta

4 tojás

8 dkg cukor

8 dkg liszt

2 dkg kakaópor

A 4 tojás fehérjét a 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az átszitált lisztet és kakaóport. A masszát óvatosan keverjük, hogy ne essen össze, ne törjük össze a habot. Tortakarikában kisütjük és hagyjuk kihűlni.

Párizsi krém

4 dl tejszín

20 dkg kristálycukor

10 dkg kakaópor

25 dkg margarin

A tejszínt a cukorral feltesszük melegedni, szálpróbáig főzzük. A szálpróba azt jelenti, hogy az oldatot kb. 105-110 C fokig melegítjük. Egy keveset két ujjunk közé veszünk és széthúzzuk. Ha szakadás- mentesen kb. 2 cm-re szét tudjuk húzni, úgy, hogy egy szál képződik az ujjaink között, akkor elkészültünk.

Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük majd habosra keverjük a margarinnal.

Meggy

Meggybefőttet használunk, melyből 12 szép szemet félreteszünk a torta díszítéséhez. Kb. 2 marék meggyet félbevágunk és konyakban áztatjuk.

A torta összeállítása

A kakaós piskótát kivesszük a karikából (hogy ne tapadjon a formába), majd a piskótát visszahelyezzük a formába úgy, hogy a piskóta alja nézzen felfelé.

Rárakjuk a félbevágott konyakos meggyet és a piskótát icipicit meglocsoljuk a konyakos meggylével. Nem szabad eláztatni!

Ezt követően beborítjuk a Párizsi krémmel. A krémből tegyünk félre egy keveset a díszítéshez! Egyenletesen eldolgozzuk a krémet és több órára a hűtőbe tesszük, jól kifagyasztjuk.

Mikor a krém megszilárdult kivesszük a formából (vékony pengéjű, éles késsel körbevágjuk a formában a tortát) és behúzzuk csokimázzal. 

A csokimázhoz 2 tábla étcsokoládét kevés olajjal felolvasztunk és ráöntjük a torta tetejére. Késsel elsimítjuk, majd újra hűtőbe tesszük, hogy a csoki megszilárduljon.

Most már csak a díszítés maradt: a félretett krémből egyenletes távolságra 12 krémrózsát nyomunk, melyek  közepébe belehelyezzük a meggyszemeket. 

A torta felszeletelése feltétlenül forró vízbe mártott éles, hosszú pengéjű késsel történjen, így a csoki nem töredezik.