Nagymama receptje
hozzávalók a tésztához:
30 dkg kristálycukor
4 egész tojás
10 ek (100 ml) víz
3 dkg kakaó (cukrozatlan)
15 dkg darált dió
15 dkg liszt
½ csomag sütőpor
A cukrot a tojásokkal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot, a vizet részletekben adagolva.
Sütőpapírral bélelt tortaformában vagy tepsiben sütjük kb 180 fokon 25 percig.
krém:
2.5 dl tejből 4 evőkanál liszttel sűrű pépet főzünk. Ha a pép kihűlt, 20 dkg porcukorral kikevert 20 dkg vajat keverünk hozzá.
Pár kanál diót leforrázunk tejjel és kihűlve ezt is a krémbe keverjük.
Az egészet a ribizli vagy meggylekvárral megkent tortalapra tesszük, de előtte a lapot megszórjuk kimagozott meggybefőttel.
A tetejére tehetünk csokimázat, de mi a Nagymama után cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg, esetleg csokis tortadarával.
Eszter néni
Cukrászképzésen tanult recept
Hozzávalók egy 12 szeletes (24 cm-es) tortához:
Kakaós piskóta
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaópor
A 4 tojás fehérjét a 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az átszitált lisztet és kakaóport. A masszát óvatosan keverjük, hogy ne essen össze, ne törjük össze a habot. Tortakarikában kisütjük és hagyjuk kihűlni.
Párizsi krém
4 dl tejszín
20 dkg kristálycukor
10 dkg kakaópor
25 dkg margarin
A tejszínt a cukorral feltesszük melegedni, szálpróbáig főzzük. A szálpróba azt jelenti, hogy az oldatot kb. 105-110 C fokig melegítjük. Egy keveset két ujjunk közé veszünk és széthúzzuk. Ha szakadás- mentesen kb. 2 cm-re szét tudjuk húzni, úgy, hogy egy szál képződik az ujjaink között, akkor elkészültünk.
Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük majd habosra keverjük a margarinnal.
Meggy
Meggybefőttet használunk, melyből 12 szép szemet félreteszünk a torta díszítéséhez. Kb. 2 marék meggyet félbevágunk és konyakban áztatjuk.
A torta összeállítása
A kakaós piskótát kivesszük a karikából (hogy ne tapadjon a formába), majd a piskótát visszahelyezzük a formába úgy, hogy a piskóta alja nézzen felfelé.
Rárakjuk a félbevágott konyakos meggyet és a piskótát icipicit meglocsoljuk a konyakos meggylével. Nem szabad eláztatni!
Ezt követően beborítjuk a Párizsi krémmel. A krémből tegyünk félre egy keveset a díszítéshez! Egyenletesen eldolgozzuk a krémet és több órára a hűtőbe tesszük, jól kifagyasztjuk.
Mikor a krém megszilárdult kivesszük a formából (vékony pengéjű, éles késsel körbevágjuk a formában a tortát) és behúzzuk csokimázzal.
A csokimázhoz 2 tábla étcsokoládét kevés olajjal felolvasztunk és ráöntjük a torta tetejére. Késsel elsimítjuk, majd újra hűtőbe tesszük, hogy a csoki megszilárduljon.
Most már csak a díszítés maradt: a félretett krémből egyenletes távolságra 12 krémrózsát nyomunk, melyek közepébe belehelyezzük a meggyszemeket.
A torta felszeletelése feltétlenül forró vízbe mártott éles, hosszú pengéjű késsel történjen, így a csoki nem töredezik.