fbpx

A Lucázás vagy kotyolás a fiúgyermekek házról házra járó, termékenységvarázsló szokása Nyugat és Dél-Dunántúlon. Többnyire hajnalban, kisebb csoportokban mentek. A házba betérve engedélyt kértek, és ha megengedték, akkor ráültek egy tuskóra vagy szalmára és elkezdték az éneküket, mely az alábbi szöveggel kezdődött: Luca Luca kitty-kotty, toljanak a tiktok, luggyok! (azaz tyúkjaik, lúdjaik), majd termékenységvarázsló és jókívánságmondó szövegekkel folytatódott. Az ének és mondóka után szétszórták a konyhában a szalmát, majd várták, hogy a gazdasszony valami ajándékot (aszalt gyümölcsöt, almát, diót  stb) adjon nekik. A szalmát a gazdasszony a tyúkok alá tette, hogy jobban tojjanak. Ha nem kaptak adományt, fenyegetőztek: egy csibéjük legyen, az is vak legyen!

A leggyakoribb szokás az, hogy Luca napján egy agyagcserépbe, vagy tálkába búzaszemeket vetnek, és ha azok karácsonyig kikelnek, akkor jó termés lesz a földeken, a leány férjhez megy és az állatok egészségesek maradnak. A lucabúzával a templomi oltárt is díszítik, karácsonykor égő gyertyát állítanak a búzatövek közé.

E napon szokás volt még az időjóslás, szerelmi jóslás. Az időjósláshoz a Luca napi időjárást és a karácsonyig tartó időszakot figyelték meg. Úgy tartották, ezeknek a napoknak az időjárása megmutatja a várható időt a jövő esztendőre. Minden nap egy hónapnak felel meg a Luca naptár szerint.

Egy másik időjósló szokás az úgynevezett hagymakalendárium. Ez úgy készült, hogy egy fej hagymát tizenkét szeletre vágtak, majd megsózták a szeleteket. A néphit szerint az a hónap lesz csapadékosabb a következő esztendőben, amelyiknek megfelelő szelet benedvesedik.

A szerelmi jóslás úgy történik ilyenkor, hogy az eladósorban lévő lányok a számukra kedves fiúk neveit kis cetlikre írták, majd azokat külön-külön gombócokba tették bele. Megfőzték a gombócokat, és amelyik a leghamarabb feljött a víz színére, úgy hitték, az abban olvasható férfinév lesz a jövendőbelijük neve.

Ehhez a naphoz a magyar hagyományban sokféle és változatos népszokás kapcsolódik. Az egyik legismertebb Luca székének elkészítése, ezzel a hiedelmek szerint a különféle rontások ellen lehetett védekezni. Az ülőalkalmatosság készítését mindig december 13-án kezdik el és kilencféle fát használnak, többek között akácot és rózsafát is. Fontos szabály, hogy szögek helyett kizárólag fából faragott ékek tartják össze a széket. 13 napig készül úgy, hogy minden nap csupán egy-egy műveletet lehet rajta elvégezni, innen ered a népi mondás: “lassan készül mint a Luca széke”.