fbpx

Története

1998. március 6-án Bécsben tartották az első nemzetközi energiahatékonysági konferenciát, annak kapcsán, hogy a pozitív törekvések ellenére is folyamatosan egyre több energia fogy, nagyrészt a fosszilis forrásokból.

Célja

Megnyugtató válaszokat adni az energia krízis feloldására, szemléletformálás az energia használat módjáról, megújuló energiák fejlesztése, tisztább közlekedési alternatívák.

Nemzetközi elnevezése: “World Energy Efficiency Day”

Olyan korban élünk, amikor egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

Magyarázd el a gyerekek nyelvén, hogy miért fontos az energiatakarékosság!

Ahogyan a felnőttek is, a gyerekek is szeretik érteni a miérteket egy feladat mögött, így mindenképp azzal érdemes kezdeni, hogy az életkoruknak megfelelően beszélgettek az energiatudatosságról. 

Döntsd el, hogy honnan szeretnéd megközelíteni a dolgot: azt mondod, hogy pénzt tudtok így megspórolni vagy inkább a bolygónk védelmére helyezed a hangsúlyt? Persze a legjobb, ha a gyerekek megértik, hogy az energiatakarékosság egyszerre jár rövid- és hosszútávú haszonnal, ezért ha már elég érettnek találod a gyerekedet, akkor érdemes mindkét szempontról mesélni

A spórolás nehezen értelmezhető óvodásnak, hiszen ők még nem érzik a pénz értékét, azt azonban megértik, hogy többet kell fizetni mostantól a lakásunk melegen tartásáért, így valamivel kevesebb pénzünk jut például élelmiszerre vagy játékra. 

Fontos, hogy ne hozd rá a frászt a gyerekedre, hiszen könnyen szorongássá fordulhat át benne, ha meghallja, hogy kevesebb pénze lesz a családnak. Ehelyett inkább játékosan álljatok hozzá és tekintsétek kihívásnak az energiatakarékosságot is, máris sokkal fontosabb lesz így mindez a gyerekeknek, meglátod! 

Felesleges lámpákat lekapcsolni, töltőket kihúzni!

Valószínűleg a lámpák lekapcsolása sok családban már eddig is alap volt, amikor kilépünk egy szobából, a töltők azonban még gyakran ott maradnak azután is bedugva, amikor már lehúztuk róla a kütyünket.

A családban akár a legkisebb gyerekre is rábízhatjuk ennek a feladatnak az ellátását, na persze nem úgy, hogy maga húzza ki a konnektorból, csak jelezze a szüleinek, ha bedugva maradt egy töltő, a lámpákat pedig ők is ügyesen le tudják kapcsolni.

Tudtad, hogy az igazán menők ma már egész éjszakára lekapcsolják a routert, a tévét és a többi médiaeszközt? Ezek általában úgyis egy helyen vannak bedugva, szóval egy kapcsolóval az összeset egyszerre tudod áramtalanítani.

Fűtés és légkondi szezonban ne hagyjuk nyitva percekig a bejárati ajtót az indulásnál!

Ezt nagyon könnyen be tudják tartani a gyerekek, ráadásul egész biztosan ránk is fognak majd szólni, mert ebbe igencsak könnyű belecsúszni felnőttként is. Jaj csak visszaugrom még valamiért!, Bent maradt a táskám!, Ó, a gyerek tornacucca… Ismerős, ugye? Igazán nem könnyű ilyenkor még arra is figyelni, hogy ne hagyjuk tárva-nyitva a bejárati ajtót, pedig a lakás hőmérsékletét már néhány perc is nagyban befolyásolhatja, ha odakint például nagy mínuszok vannak.

Érdemes egyébként a szellőztetést összekapcsolni a család reggeli indulásával és akkor nem kell utána újra felfűteni (vagy nyáron esetleg lehűteni) a lakást, hiszen egy darabig úgysem lesztek otthon.

Fürdés helyett válasszuk a zuhanyzást!

Közel 100 liter vizet lehet megspórolni egy-egy fürdésnél, ha zuhanyzunk a kádban fürdés helyett. Persze mi is tudjuk, hogy időnként nem árt bedugni a kádba a gyerekeket, azonban a hét többi napján bőven elég csak lezuhanyoztatni őket.

Kádban fürdésnél pedig egyáltalán nem muszájteljesen teletölteni a kádat, hiszen már azzal is sok energiát spórolunk, ha csak félig töltjük meg.

Kézmosás és fogmosás közben ne folyassuk a vizet!

Ezt talán a legkönnyebb betartani a gyerekeknek, a kicsiket pedig érdemes már eleve erre szoktatni. A Covid óta tudjuk, hogy egy tisztességes kézmosás része egy 20 másodperces szappanozás, úgyhogy gondolj csak bele, hogy egy nap alatt mennyi vizet pazarol el a család, ha nem zárjátok el kézmosás közben a csapot (hát még ha meleg vízről van szó)!

Séta és tömegközlekedés autózás helyett

Gyerekekkel sokszor kényelmesebb autózni, de nem árt mérlegelni, hogy mikor jöhet szóba helyette séta, tömegközlekedés vagy bringázás, ha olyan helyen éltek. 

A Google Maps például kiválóan alkalmas arra, hogy megnézzétek, melyik a leginkább praktikus és gyorsabb opció a fentiek közül. Ha sokszor kocsival közlekedtek, meg fogsz lepődni, hogy mennyivel gyorsabb gyakran tömegközlekedve vagy bringával odaérni valahova.

Kamasz gyerekeknek pedig simán ki lehet adni feladatként, hogy mindig nézzék meg a legjobb megoldást a családi programok előtt és akkor meg lehet tanulni velük együtt közösen mérlegelni a lehetőségeket.

Ne menjetek ugyanoda több autóval, inkább fogjatok össze!

Nem kell telekocsit csinálni minden egyes alkalommal, amikor edzésre mész a gyerekért, de ha észreveszed, hogy valaki a közeledben lakik és ugyanúgy kocsival jár, fogjatok össze egymással. Olyan szomorú látni, hogy a legtöbbször egy-egy ember ül az autókban és ugyanazt az utat teszik meg nap mint nap egymás mögött araszolva a dugóban… Gondolj csak bele, ha egy kollegáddal közösen utaztok minden nap, máris feleannyit kell benzinre költeni, mint egyébként tetted volna.

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy milyen nagy kincs a víz!

Ha van rá lehetőségetek, gyűjtsétek az esővizet és használjátok a szobanövények vagy a kert locsolásához! Ezt még akár akkor is meg tudjátok tenni némi kreativitással, ha a városban éltek, így a gyerekek elsőkézből tapasztalhatják meg a víz körforgását.

Érdemes a gyerekeket az energiatakarékosságban is az arany középút megtalálására tanítani Nem kell azt gondolni, hogy rosszat teszünk, ha kocsival utazunk nyaralni, inkább próbáljuk meg ezt azzal kompenzálni, hogy a 15 perc sétára lévő oviba reggelente gyalog megyünk autózás helyett, igyekezzünk kevesebbet kütyüzni és ezáltal kevesebb áramot használni vagy épp lehúzni reggel a redőnyöket, hogy ne melegedjen át annyira estére a lakás és ne kelljen légkondizni.

Ha még nem ismeritek az E.ON Energiakaland programját, érdemes megnézni a https://energiakaland.hu/ oldalt, ahol rengeteg jópofa interaktív játékot és anyagot találtok egészen óvodás kortól kamaszkorig!

Forrás: jateksziget.hu