Ez a fánk Boldog községből származik.
Jeles ünnepek, de főleg esküvők alkalmából sütötték, ma már inkább a farsangi időszakhoz kötődik.
hozzávalók:
- 25 dkg liszt,
- 2,5 dl tej,
- 3 tojás,
- 1 csapott evőkanál porcukor,
- 1 csipet só,
- 2 késhegynyi szódabikarbóna.
elkészítés:
A tojásokat elkeverjük a porcukorral, a sóval, a szódabikarbónával.
Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet.
Sűrű palacsintatésztát készítünk, fontos hogy ne legyen csomós a tészta, hanem sima maradjon. Ha kell, inkább szűrjük át.
Két lábosba olajat öntünk, az egyikben csak forrósítjuk a formát, a másikban sütjük a fánkokat. Fontos, hogy a forró formát csak félig mártsuk bele a tésztába, különben nem fog leválni a formáról.