Napraforgók-Major Eszter és barátai gyerekdalok

Major Eszter és barátai: NAPRAFORGÓK – gyerekdalok kicsiknek és nagyoknak

A Napraforgó Könyvkiadó gondozásában, a Magneoton Kiadó közreműködésével jelenik meg a Major Eszter és barátai – Napraforgók című, gyerekeknek szóló lemez, amely az Évszakok leporelló-sorozat verseinek feldolgozásából született.

Az Évszakok leporelló-sorozat születése:

Kiadónk szeretett volna létrehozni egy olyan önálló szerkesztésű sorozatot, amelyben mai magyar kortárs versek szólítják meg a gyerekeket modern, friss illusztrációkkal: az ő életükről, élményeikről, kérdéseikről, problémáikról mesélnek nekik. Major Eszter, az ismert magyar dalszövegíró igent mondott a felkérésre, így belefogtunk a nagyszabású projektbe. Az első tizenhat vers a nyárról, majd a második tizenhat vers a télről szól: ezeket a könyveket még 2017-ben adtuk ki. 2018 tavaszán elkészültek a tavaszi, nyár végére pedig az őszi versek kötetei is. Mind a négy évszakhoz egy-egy színező is készült, amelyekben a versek ugyanúgy megtalálhatók.

A versek hangulata és témája alapján minden évszak anyagát két-két leporellóba válogattuk szét, így jött létre az „álom” és a „kaland” tematika. Előbbi inkább az évszakok hangulatát, míg utóbbi az adott évszakban jellemző elfoglaltságokat járja körbe. 

A könyvek illusztrációit Kecskés Anna készítette.   

          

Minden bizonnyal Eszter dalszövegírói múltjából kifolyólag a verseknek nagyon erős a ritmikája, jól szavalhatók – esetleg énekelhetők is?

Dusík Gábor zeneszerző Eszter révén került a projektbe. A szakmai körökben jól ismert és sikeres, Szlovákiában élő és alkotó szerző neve talán a magyar nagyközönség számára mostanáig kevésbé volt ismert. A lemez megjelenésével most először készült magyar-szlovák koprodukcióban gyereklemez.

A dalok megzenésítésével eleinte egészen szerény terveink voltak: csupán néhány, akár egy énekessel és gitárkísérettel előadható dalra gondoltunk, amellyel jobban megszólíthatjuk a gyerekeket, egy-egy rendezvényen előadva jobban ráirányítjuk a figyelmet a könyveinkre. Az első néhány dal ennek szellemében készült, ám ahogy telt az idő, szaporodtak a versek, úgy született egyre több dal is, amely lassan megérlelte a lemez gondolatát. Szerencsére számos ismert művész – akik a szakmai kapcsolaton túl Eszter jó barátai is – igent mondott Eszter felkérésére és elvállalta egy-egy dalt eléneklését, így érdeklődéssel vártuk, hogyan töltik meg élettel a dalokat a művészek.

1.

Csipa (Hooligans) Bicikli
2. Major Eszter Rügy
3. Kocsis Tibor Madárcsicsergés
4. Lombos Marci “Lombos úr” Szúnyog
5. Szekeres Adrien Sárkányeregetés
6. Cleo Mitilineou Gumicsizma
7. Éliás Gyula Jr. Fagyi
8. Völgyesi Gabriella Napraforgó
9. Siklósi Balázs Nyári szerelem
10. Claudia Balla Nyuszi
11. Bereznay Dani Felhők
12. Kökény Attila és Kökény Lali Szivárvány

 

A Napraforgók lemezhez hasonló gyereklemez válogatás évtizedek óta nem jelent meg a magyar piacon.

A lemez felvételének a Pannónia Stúdió adott otthont, az utómunkákat a Silverhill Stúdióban végezték.

A közönség ízelítőt láthatott és hallhatott a dalokból több könyves rendezvényen és könyvbemutatón is Bereznay Dani és Major Eszter előadásában.

A szerzők:

 1. MAJOR ESZTER:

„Az első dalszövegeimet 1997-ben az Unisex zenekar lemezére írtam. Az Úgy szeress és később a V.I.P.-tól a Keresem a lányt voltak a legkorábbi dalaim, amelyeket a rádió játszott, azóta pedig a popszakma nagy részével dolgoztam együtt. Dalszövegíróként régi álmom volt, hogy egyszer ne csak felnőttekhez, hanem gyerekekhez is szólhassak. Ennek első állomása az Évszakok leporelló-sorozat volt, amelynek megírására a Napraforgó Könyvkiadó kért fel. Ezután a versekből Dusík Gábor által dalok születtek, a dalokból pedig létrejött a Napraforgók album. Nagy boldogság számomra, hogy azok az énekesek, akiknek a kedvenc dalszövegeimet írtam, elfogadták a felkérést, hogy elénekeljenek egy-egy dalt ezen a lemezen.”

 

 1. DUSÍK GÁBOR:

„Születésemtől Pozsonyban élek. A szakmában 1979-től vagyok jelen dal- és zeneszerzőként, szövegíróként, producerként, hangszerelőként. Alapító tagja és szövegírója voltam a pozsonyi Gravis együttesnek (1979-89). A Gravis nevéhez fűződik az első szlovákiai magyar rock-kislemez kiadása. Eddig kb. 50 lemezem jelent meg (már nem számolom), amelyek többsége szerzői lemez. Dalaim főleg Szlovákiában, Csehországban, valamint Németországban és Délkelet-Ázsiában kerültek kiadásra. 1998-ban Szlovákia képviseletében részt vettem az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2007-től elsősorban musicaleket írok. Musicaljeimet nagy sikerrel játsszák a legnagyobb szlovák színházak. 2014-től cseh színházakban is bemutatták őket. A legbüszkébb három lányomra, Borira, Fannira és Rebekára vagyok.”

 

Az előadók mondták: Megszólítottuk a lemezen szereplő énekeseket, íme, a válaszaik.

 • Miért mondtál igent Eszter felkérésére?
 • Miért fogott meg a dal, amit énekelsz?
 • Gyerekkorodban milyen gyerekdalokat hallgattál?
 • Milyen gyerekeknek ajánlod a lemezt?
 1. SZEKERES ADRIEN: Sárkányeregetés

Azért mondtam igent a felkérésre, mert szeretem Esztert, a szövegeit, a személyiségét, és mert tetszenek a gyerekeknek írott versei is. Olyan dalt szerettem volna választani, ami nem egyértelműen én vagyok, ami kicsit kívül van a komfortzónámon: így esett a választásom a Sárkányeregetésre. Én személy szerint Halász Juditon és a 100 Folk Celsiuson nőttem fel. A lemezt 2-6 éveseknek ajánlom szeretettel!

 1. LOMBOS MARCI „LOMBOS ÚR”: Szúnyog

Nem is volt kérdés bennem… Eszter egy nagyon klassz csaj. Ezek a gyerekversek roppant színesek, tele vannak érzelmemmel és humorral. A Szúnyog egy dögös kis nóta. Úgy éreztem, hogy bele tudnám tenni magam… Villoghatok vele. Lehet, hogy furcsán hangzik, de szerintem ez nagyon fontos! Ezenfelül küzdöttem már szúnyoggal –  több kevesebb sikerrel –, így jól ismerem ezt az érzelmi állapotot! Szóval tudok vele azonosulni, még ha vakarózom is miatta! 

Kedvenc gyerekdalaim Eszményi Viktória és Heilig Gábor nevéhez köthetők, a legkedvesebb számomra mégis az – még most is hallom –,  ahogy Édesanyám énekli: “Kicsim álmodjál! Csuda álom száll… ide repül a szemedre! Csitt, kicsi, tente…”

Ezeket a dalokat a tanyákon, a kisvárosokban, a nagyvárosokban és a metropolisokban élő gyerekeknek ajánlom! (Persze Maugli, vagy a kis Tarzan is biztosan szeretné!) Meggyőződésem, hogy ők magukénak fogják érezni!

 1. BALLA CLAUDIA: Nyuszi

Eszter az egyik kedvenc hazai szövegíróm, akire rendkívül felnézek, és akivel nagyon szeretek együtt dalt írni. Mind szakmailag, mind emberileg kiváló, s minden egyes vele eltöltött pillanat örömteli. A dal pedig, a Nyuszi, amit küldött, teljesen harmóniában volt az aktuális lelkiállapotommal, így nem volt kérdés, hogy igent mondjak, sőt, a mai napig nagyon megtisztelve érzem magam és hálás vagyok, hogy részese lehetek ennek a projektnek.

Sajnos csak egy-két gyerekdalt tudok felidézni (pl.: „Csip-csip-csóka”, „Aki nem lép egyszerre” stb.), inkább népdalok maradtak meg az emlékezetemben.

Szerintem a kicsik és az egy kicsit nagyobbak – értsd: felnőttek – számára is érdekes lehet a lemez, mivel a különböző témákat őszintén, világosan és autentikusan dolgozza fel, így biztos akad olyan közülük, ami a saját világképünkbe is „beletalál”.

 1. BEREZNAY DANI: Felhők

Tetszenek a dalok: nem gügyögős összevisszaságok, hanem modern felfogásúak, dinamikusak, mégis gyerekeknek valók. A Felhők is nagyon tetszett, örülök, hogy az lett az enyém.

Sajnos nem emlékszem a gyerekkorom dalaira, inkább apukámmal mindenféle bulizenét hallgattunk kazettán.

0-tól 99 évig mindenkinek ajánlom a lemezt. 😊

 1. CSIPA (HOOLIGANS): Bicikli

Esztike sok szöveget írt a Hooligans lemezekre, ezért ennyivel tartoztam/tartoztunk neki. Egyértelműen a biciklis dal illett hozzám a legjobban.

Gyermekkoromban inkább a Zsiráfot olvastam. 😊

Olyan gyerkőcöknek ajánlom a lemezt, akiket a szüleik még az igazi értékek megőrzésére nevelnek.

 1. ÉLIÁS GYULA JR.: Fagyi

Azért vállaltam, mert 20 éve dolgozunk együtt Eszterrel, és sok közös sikert tudhatunk magunk mögött. A Fagyit a reggae-lüktetése miatt választottam, és mert persze szeretem a fagyit. Gyerekkoromban természetesen Halász Juditot hallgattam, vagy Bojtorjánt, de apukámnak köszönhetően – aki híres Dj volt – már korán megfertőződtem a nyugati könnyű- és jazz-zenével. Nagymamámmal pedig jártunk Kakaó-koncertekre és az Operába.

A lemezt az igényes zenét hallgató, gondolkodó szülők gyermekeinek ajánlom, akiknek a zene mellett a szöveg is fontos egy dalban.

 1. SIKLÓSI BALÁZS: Nyári szerelem

Eszter volt olyan kedves és két olyan dalhoz írt szöveget, amit én énekelek. Az, ahogyan hozzáállt az alkotáshoz és amilyen csodálatos dalszövegek születtek belőlük, sokáig bennem és azokban az emberekben él majd, akik hallják ezeket a dalokat. Nem is volt kérdés, hogy azonnal ugrottam, mikor hívott. 🙂

Hogy miért választottam a Nyári szerelem című dalt? Mert gyerekkoromban minden héten szerelembe estem egy gyönyörű lánnyal, hol a nyári táborban, hol a jégpályán, korcsolyázás közben. Ez a dal én vagyok.

Én voltam a legnagyobb Halász Judit fan. Minden dalt tudtam kívülről, nagyon sok koncerten ott voltam és a mai napig dúdolom őket. Ugyanakkor nem múlt el a gyerekkorom, főleg azért, mert apaként én magam is meg akarom ezeket a dalokat és érzéseket osztani mind a négy gyermekemmel. Így aztán most Alma együttes koncertre járó család lettünk és nem tudom eldönteni, hogy a gyerekeim táncolnak a dalokra jobban, vagy én csápolok-e feltűnőbben.

Alig várom, hogy ezt a lemezt is megmutassam nekik.

Hogy kinek ajánlom? A lányoknak. Nem, a fiúknak. Vagy a szőkéknek? Talán a barnáknak. De a vörösek sem maradhatnak ki és még a feketék is szóba jöhetnek…

És az összes gyermek édesanyjának és édesapjának is.

 1. CLEO MITILINEOU: Gumicsizma

Azért mondtam igent Eszter felkérésére, mert nagy megtiszteltetésnek éreztem egy olyan szövegíró lemezén szerepelni, akit csodálok és szeretek. Eszterrel 3 évvel ezelőtt találkoztam egy szülinapi bulin, nagyon jó benyomást tett rám: kedves, mosolygós, pozitív embert láttam benne. Akkor még nem tudtam, hogy nemsokára mindketten gyerekeknek zenélünk majd:

ő a gyerekverseivel, én pedig a Sing Along Kids angol zenebölcsi foglalkozásaimon.

A Gumicsizma volt a kedvenc versem a kötetben, még én magam is írtam hozzá egy kis dalt, így nem volt kérdés, hogy ez lesz az enyém. Nagyon izgultam, hogy milyen lesz magyarul énekelni a lemezen, mi lesz, ha nem fogom tudni jól kiejteni a szöveget. Szerencsére Eszter laza volt és támogatott, és hát így kerültem én is, a ciprusi operaénekes erre a lemezre.

Olyan gyerekeknek ajánlom Eszter lemezét és könyveit, akik szeretnek színes, játékos, álmodozós, praktikus dolgokról olvasni, gondolkodni, és nevetni is a sztori szereplőivel együtt.

 1. KOCSIS TIBOR: Madárcsicsergés

Azért mondtam igent a felkérésre, mert gyerekdalt énekelni számomra teljesen új terület. Eszterrel nagyon régóta ismerjük egymást és több dalon is dolgoztunk már együtt. Szeretem a dalszövegeit és nagyon tetszett az a kreativitás és jó értelemben vett egyszerűség, ahogyan ezeket a gyerekeknek szóló dalokat is megírta. 

A lemezen a Madárcsicsergés című dalt énekelem. Amikor először meghallgattam, egy szó ütötte meg a fülemet: ornitológus. Ezen nagyon jót mosolyogtam, mert szerintem nagyon szellemes, hogy egy olyan kifejezés került a dalba, ami teljesen váratlan és meglepő! Ezzel a gyerekeknek kicsit bonyolultnak tűnő szóval kizökkenünk abból a komfortos világból, ahová amúgy a dalokon keresztül eljuthatunk. Tuti biztos vagyok benne, hogy a gyerekek ezt a szót fogják leghamarabb megjegyezni! Egyébként a madárcsicsergés engem is elvarázsol, bár sosem készültem ornitológusnak. Viszont nincs annál megnyugtatóbb, mint amikor kint vagy a természetben és csak a madarak énekét hallgatod!

Rengeteg gyereklemezünk volt, én amúgy is lemez-mániás voltam kisgyerekként is, így legalább 20-30 különböző albumot hallgattam. A klasszikus persze Halász Judit vagy az akkori nagy magyar sztárok aktuális gyereklemezei, mint pl. a 100 Folk Celsius, és persze a különböző megzenésített versek, a kor legjobb színészei által előadva. Nagyon szerettem ezeket. A 80-as években nem volt még internet és youtube, ami persze megnehezítette a zenehallgatást, de sokkal színvonalasabb dolgokhoz lehetett hozzájutni. Sajnos manapság a videó-megosztókon elég vegyes a felhozatal, néha találkozom videókkal, mivel a családban sok a kisgyerek. Ezért fontos, hogy készüljenek most is tök izgalmas, szellemes, netán humorral átszőtt dalok, amiket a gyerekek szívesen hallgatnak.

Minden gyerek nyitott a világra, minden gyerek muzikális, kreatív, befogadó és érdeklődő. Nekik ajánlom ezt a lemezt, vagyis minden gyereknek.

 1. VÖLGYESI GABRIELLA: Napraforgó

Édesanyaként és előadóként is fontosnak tartom, hogy a gyerekek is minőségi, szívhez szóló élményt kaphassanak, és dalszövegek terén Major Eszter neve a minőség garanciája. A Napraforgó dal lírai hangvétele ráadásul közel áll hozzám és a Unique dallamvilágához.

Gyerekkoromban népdalokat hallgattam és meselemezeket, amelyek mélyen belém égtek, és a mai napig jó érzéseket okoznak, ha eszembe jutnak.

Természetesen az összes gyereknek ajánlom, és nem csak nekik, hanem a felnőttnek is, mert a dalok olyan elemi érzésekről szólnak és olyan igazságokat fogalmaznak meg – harmonikus, szép zenei köntösbe ágyazva –, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a zajos hétköznapokban. Ezeket gyerekként fontos megtanulni, felnőttként pedig fontos emlékezni rájuk.

 1. KÖKÉNY ATTILA: Szivárvány

Bár nagyon közel állnak a szívemhez a gyerekdalok, még sosem jelent meg olyan felvétel, amin egyet is elénekeltem volna. Így örömmel fogadtam Eszter felkérését, és nagy megtiszteltetés nekünk, hogy Lali fiam is velem énekelhet a lemezen. A Szivárvány dal rögtön megfogott, és egyetértettem Eszterrel abban, hogy ez áll nekünk a legjobban.

Gyerekkoromban a Magyar népmesék volt a kedvenc rajzfilmem, annak a zenéjét nagyon szerettem. Emellett pedig a régi nagy mesefilmek, mint az Óz és a Hamupipőke dalai fogtak meg a szépségükkel és a zeneiségükkel a legjobban.

Azoknak a szülőknek ajánlom a lemezt, akik tudatosan szeretnék megmutatni a gyerekeiknek a mesék és a dalok szépségét, miközben ők maguk is újraélhetik a gyerekkorukat.

További információ: