fbpx

Augusztus 20-a minden magyar ember számára fontos nap, több dolog miatt is lényeges ünnep: a Keresztény Magyar Államalapításra és Szent István királyra emlékezünk, de ma van az Új Kenyér ünnepe is.

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények

Az egyik legrégibb magyar ünnep a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Szent István uralkodása idején augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé. E napon hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ezen a napon halt meg. Az uralkodóról halála után augusztus 15-én emlékeztek meg, ünnepét Szent László király tette augusztus 20-ára, mert 1083-ban ezen a napon emelték oltárra István király relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű. A szent király ünnepének megtartásáról már az 1222. évi Aranybulla első pontja is rendelkezett.

Az Új Kenyér Ünnepét 1949 óta ünnepeljük. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér.

Az ünnepi felhívás így szólt akkoriban:

Augusztus 20.: Az új kenyér ünnepe! … “A cséplés bevégeztével minden joga megvan a falu népének hozzá, hogy annyi küzdelem és annyi fáradozás után megpihenjen és augusztus 20.-át, Szent István napját munkája gyümölcsének, az új kenyér ünneplésének szentelje…”

Népünnepélyt, falunapokat tartottak.

Forrás: ridikul.hu és ovonok.hu