Momó Gyerekrádió

Magyarország Legmesésebb Online Gyerekrádiója

Szigeti Kovács Viktor: A Világ megmentése

Rollam és Töllem, a két jó barát, vidáman üldögéltek a nagy diófa alatt, aki épp arról igyekezett meggyőzni ezeket az okosnak jó indulattal sem mondható manókat, hogy igen is van értelme a finom dióbélre kemény házat növeszteni, azt pedig bevonni zöld húsú kapucnival. Szóval éppen erről győzködte őket a legalább oly bölcs, mint öreg diófa, amikor kiabálva megérkezett Veréb Úr.

– Összegubancolódott a Világ, összegubancolódott a Világ – harsogta ijedten.

– Nofene – nyugtázta a dió.

Töllem és Rollam, nem sokat tudott a Világ dolgairól, azt pedig nem is sejtették, hogy össze is tud gubancolódni, az ő erdejükben legalábbis ilyen még sohasem történt. Igaz egyszer csomó nőtt egy fára, egyszer pedig a nagy szélben a fűszálak tekeredtek össze, de másnapra annak rendje és módja szerint ki is egyenesedtek, így semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy bármilyen komolyabb gubanc történt volna. Rollam és Töllem azonban nem tudhatta, hogy Veréb Úr számára a Világ nem ez a kerek, leginkább egy tojásra emlékeztető valami, aminek a testét nagy vizek, égbe szökő hegyek és hatalmas forró, homokos sivatagok díszítik, hanem egy Veronika nevű kislány, akinek barna hajába, olyan csavarokat varázsolt a természet, ami leginkább egy lágyan hullámzó mezőhöz teszi hasonlóvá. A hullámokkal pedig most baj történt, ugyanis egy bogáncs került Veronika hajába, ami ettől összegubancolódott.

– Összegubancolódott a Világ – ismételte meg Veréb Úr, aki mint mindig, most is az öreg diófától várta a megoldást.

– Ezért mondom, hogy a dió az egyik legbékésebb dolog a világon, még véletlenül sem tud összegubancolni semmit, nem is ragad bele semmibe, ellenben ízletes tea, barna festék, de még diós sütemény is készíthető belőle.

– Jó, jó, de mi lesz a Világgal, nem maradhat így összegubancolódva. Mi lesz, ha nem énekel többet szálai közt a szél, vagy ha a nap ezentúl nem festi minden reggel ragyogóra, este pedig nem tőle köszön el utoljára?

– Ki kell venni – adta meg a választ a dió.

– De akkor sírni fog, nincs szomorúbb dolog, mint amikor sír a Világ, azt nem lehet. A Világ csupa érzékenység, éjszaka a legkisebb neszre felriad, meg tudja simogatni szemével a madarakat, és amikor énekel, még a mimózák szirma is megremeg. Egyszer megszúrta egy rózsa tüskéje, elkezdtek folyni a könnyei, hogyan lehetne akkor kivenni egy csúnya, ragadós, bökős bogáncsot a Világból?

– Hát dióval – mondta méltatlankodva a dió – a diónak a kendője megszűntet minden ragadósat, be kell kenni vele a bogáncsot és az sem ragad többé, egyszerűen kihullik majd Veronika hajából.

A terv remekül bevált, minden úgy történt, ahogy az öreg dió mondta, Veréb Úr miután bekente vele a bogáncsot az magától kipottyant Veronika hajából, a göndör hullámok között pedig tovább énekelhetett a szél.

 

                                                                                              Szigeti Kovács Viktor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Momó Gyerekrádió © 2015 Frontier Theme